“La igualtat és l’ànima de la llibertat; de fet, no hi ha llibertat sense ella”

Frances Wright

Han passat cinc anys des que la Lidia Codinachs i la María Freiría vam crear Women Evolution. Un projecte que neix amb la intenció i la voluntat d’acompanyar les dones en el seu viatge de transformació personal i professional. Des del inicis els nostres valors i conviccions ens han fet creure en la possibilitat de fer realitat una idea: un món més igualitari on les dones per fi ocupin el lloc de corresponsabilitat que els pertoca i que la societat necessita per liderar els nous reptes.

Women Evolution ambiciona convertir-se en cada experiència en un espai per evolucionar les dones a través d’informació veraç, coneixements i temps per al networking de qualitat humana i professional. Volem remoure les consciències, cap la igualtat i cap a unes organitzacions més diverses, sostenibles, inclusives i saludables. Volem desperta els talents ocults de les dones, fer visible el gran potencial de les dones que ha estat silenciat, fora de la llum de les possibilitats i obrir espais per la trobada de persones, projectes i recursos.

Amb aquesta humil ambició vam salpar amb Women Evolution en un mar ple de desafiaments i incerteses, i aquí estem, navegant.

Volem dedicar un record molt especial a una persona que ens ha inspirat per tirar endavant aquest projecte i sempre ha estat al nostre costat com una lleial aliada, mostrant respecte i afecte, ens referint a la nostra admirada Anna Mercadé.

Més enllà dels anys que porta l’Anna liderant un discurs disruptiu i engrescador per trencar amb les velles dinàmiques i afers del patriarcat (Obsessionat voraçment en impedir la Igualtat real de les societats modernes i la merescuda evolució de les dones), l’activista feminista que hi ha en l’Anna l’ha convertit en un veritable símbol de resistència contra aquestes forces androcèntriques que ens volem sotmeses, en control i sense poder.

L’Anna ha estat promotora del que nosaltres anomenem narratives que ens sacsejat les consciències a totes i a tots, perquè la Igualtat és un principi de competència universal. I per sort, cada cop hi ha més homes feministes, còmplices de la Igualtat i que se sumen a la nostra reivindicació de millors drets socials i econòmics. “La Mercadé”, mal que els pesi a alguns, ha estat una experta pionera en la promoció del lideratge de les dones al món empresarial, desenvolupant una personalitat enriquidora amb totes les seves facetes: pensadora, escriptora, estratega, i coach a favor del talent femení. Encara avui és una llum que ens guia quan les coses es posen malament, moltes dones abandonen, o s’amaguen i ella, es manté en peu, lleial, quan les ombres ennuvolen el merescut espai que ens correspon ocupar a les dones en el poder.

La seva veu valenta i precisa ha desvetllat veritats insostenibles, sempre amb dades i rigor i és per això, que almenys nosaltres, la Lidia i la María, li estem agraïdes i admirem el seu ingent i generós esforç per continuar rebel·lant-se i interpel·lant-nos per a no donar-nos per vençudes fins aconseguir la Igualtat.

L’Anna ha tingut la visió i la persistència de ferro per crear estratègies i instruments valuosos com l’Observatori Dona, Empresa i Economia, la Plataforma de Conselleres o l’Escola d’Igualtat, que lluny de ser espais decoratius de promoció individual, són eines poderoses per a promoure el lideratge de les dones, la transformació de les organitzacions i ens atreviríem a dir, de la societat, per a anar fent viable i possible la Igualtat.

I parlant de l’ODEE, ens complau saber que l’Anna Mercadé ha estat nomenada Presidenta d’Honor, en una nova etapa de la pròpia Cambra de Comerç de Barcelona amb nova junta i president. Nosaltres veiem aquest gest de reconeixement com una garantia de la cultura inclusiva i respectuosa de la direcció entrant.

El llegat de l’Anna serà útil per a comprendre el context actual connectat als vells reptes pendents, que pel que veiem, continuen amb els mateixos esculls de sempre: desigualtats que no desapareixen, discriminacions que creixen, bretxes que s’amplien i un llarg etc. Tot i les dades que ens indiquen que no acabem d’erradicar les desigualtats per raó de gènere, els desig de superació segueix viu i les xarxes de dones que hi treballen sense defallir, unint forces com la que representa la plataforma Lideratge Compartit 50a50, ens donen esperança i motivació per fer de la nostra tossudesa com activistes de la Igualtat, una virtut, una fortalesa indestructible.

La darrera campanya de l’ODEE ”Equilibrem la balança. Les desigualtats encara pesen” per fer del 8 de març una data reivindicativa, ens ha encoratjat per fer alguna cosa al respecte. Potser aquest post és ja una primera declaració d’intencions, un cop de lletra escrita per despertar l’esperit reivindicatiu. A Women Evolution no ens conformem amb el panorama de desigualtats flagrants que ens envoltem, ens resignem a ”normalitzar” les diverses bretxes de gènere com allò inevitable. Volem animar-vos a passar a l’acció per accelerar la igualtat amb fets, propostes concretes, programes, estratègies, complicitats, i recursos econòmics que ens ajudin a donar un salt quàntic per equilibrar de veritat la balança entre dones i homes per justícia social i salut democràtica. Confiem que la democràcia actual continua considerant i integrant la Igualtat com un pilar de la seva cultura i visió d’allò que fa d’un model de societat, avançat i amb futur.

Amb la convicció que la nova direcció de l’ODEE i de la Cambra de Comerç de Barcelona, on hi han moltes dones professionals i empresàries associades, mantindran les infraestructures ja creades per la igualtat i l’apoderament de les dones d’empresa, creiem que aquestes poden convertir-se en un veritable hub d’innovació d’idees i sinergies pel creixement professional de les dones i la incorporació del talent femení a les empreses. En aquest camí ens hi trobaran al seu costat.

A Women Evolution ens hem posat metes, una d’elles és desplegar l’ODS Nº5 la Igualtat, en totes les activitats i experiències que impulsem. Volem construir una renovada acció compromesa amb la Igualtat amb capacitat transformadora. Per això, per a nosaltres és tan important establir aliances sòlides amb organitzacions empresarials, institucions, universitats, xarxes de dones, empreses, expertes i experts. Cal que ens creiem que podem liderar el discurs de la Igualtat Efectiva, la que es basa en els fets demostrables que estem avançant i no retrocedim, amb evidències de millora.

Si no blindem la Igualtat com a principi connectat als drets humans de totes les persones, no nomes les dones, mai equilibrarem la balança. Necessitem enfortir el lideratge de les dones i també convidar als homes ha compartir aquesta visió conjunta. Ja tenim les dades de molts estudis confirmant que la Igualtat és un bé comú per a tothom, persones i organitzacions. És un tresor que cal recuperar i preservar per a nosaltres i per a les futures generacions.

Fem-ho! Accelerem la Igualtat per a equilibrar la balança!

** També et pot interessar llegir:

-Entrevista a la Dra. Sara Berbel: «Les dones mai aconseguirem la llibertat mentre no siguem independents econòmicament» 

-Article de Laura Sagnier: «Si no LIDERES el teu àmbit «Privat», LIDERAR el «Laboral» és una utopia»