Dra. Elvira BisbeDra. Elvira Bisbe. Vicepresidenta del Col·legi de Metges de Barcelona.

Fa anys que les metgesses tenim una presència majoritària en el camp de la salut. No obstant això, ens trobem davant d’una realitat inquietant: les metgesses continuem enfrontant-nos a barreres en el nostre desenvolupament professional i en l’accés a càrrecs de responsabilitat i lideratge, fins i tot en un entorn laboral aparentment igualitari.

En una professió de dones extremadament preparades, amb excel·lents resultats acadèmics i una profunda vocació, com és possible que només una de cada quatre arribi a ser Cap de servei als hospitals, professora titular, degana o coordinadora de grups d’investigació?

La resposta no és senzilla i pot estar relacionada amb diferents factors, tant personals com estructurals, com són la manca de models femenins de lideratge, l’autoexclusió pel fet de no confiar prou en les pròpies capacitats, la manca de cultura de conciliació en el sector de la salut o les dificultats per encaixar en el model de lideratge existent i dominant.

Però jo estic convençuda que la feminització del sector de la salut pot ser una oportunitat per transformar-lo i per potenciar un lideratge més centrat en les persones i en el treball en equip. Si realment aconseguim compartir la conciliació entre homes i dones, com posen en valor les noves generacions, serà un gran pas endavant perquè les metgesses tinguin les mateixes oportunitats professionals, en condicions d’igualtat.

Cada cop hi ha més evidència que una conciliació real es tradueix en uns professionals més implicats, eficients i feliços. Això és precisament el que necessita la medicina d’avui: un enfocament més col·laboratiu i empàtic, que afavoreixi la participació activa dels professionals en la presa de decisions.

És una llàstima que sovint la feminització de l’àmbit de la salut s’hagi vist com un problema, quan, en realitat, hauria de ser una oportunitat de canvi. És el moment de treure a la llum aquesta força invisible, posar el focus en el talent i en les capacitats de les metgesses i de promoure un veritable canvi en les organitzacions sanitàries. De tot això parlaré al Congrés de Women Evolution Barcelona, el 19 d’octubre a Esade Sant Cugat.