Article de Marta Plana, Llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona i Juris Doctor (summa cum laude) amb honors per la Nova Southeastern University. És directiva del FC Barcelona, responsable del Barça Innovation Hub, vicepresidenta de Regulació de Cabify, Aspen Spain Fellow de Aspen Institute i membre de la Junta del Cercle d’Economia. Des del 2020 és Secretària de la Junta Directiva.
El 27 de març del 2017, el FC Barcelona va presentar al món el Barça Innovation Hub (BIHUB), un projecte que naixia amb la voluntat de compartir i reunir en una mateixa plataforma tot el coneixement que el Barça havia acumulat durant molts anys en tots els àmbits relacionats amb l’esport, des del rendiment, a la metodologia del joc, la tecnologia esportiva o la salut i el benestar. L’aposta per la innovació, la recerca i la formació, passava a formar part de la nostra idiosincràsia del ‘més que un club’, com ho son la Masia, l’estil de joc únic, el model de propietat, la vocació poliesportiva i el suport a l’esport femení o els valors, per posar altres exemples. I a més a més, el Barça tenia i té la sort de ser un Club arrelat a Barcelona, una ciutat lligada al disseny, a l’avantguarda, a la innovació i un pol d’atracció turística.
Perquè no fer de Barcelona un ‘Silicon Valley’ de la indústria de l’esport gràcies al Barça? ens vam preguntar. Ho teníem tot per aconseguir-ho: un club que és referent al món, que té una de les marques esportives més poderoses que existeixen gràcies al seu model de Club, un compromís social que ha impregnat la seva història, a uns jugadors que són cracks mundials i a un equip que ho ha guanyat tot. Aquest era un repte apassionant. I el primer que havíem de fer era un canvi de paradigma i de cultura de Club: si abans protegíem la informació i amagàvem el coneixement per por a que la resta ens copiés, ara havíem de fer tot el contrari, compartir el nostre coneixement i anar a buscar el que no tenim per créixer i seguir evolucionant. Si la nostra missió és la recerca de l’excel·lència, tant esportiva com corporativa, si tenim una cultura inconformista que ens porta sempre a qüestionar tot el que fem i volem enriquir la nostra singularitat, havíem de ser humils per reconèixer que no ho sabem tot, que hem de seguir innovant i treballant colze a colze amb altres experts (des d’starts ups a organismes, empreses, partners o universitats, entre altres agents) per ser encara millors.
Després de tres anys, el BIHUB ja és un referent al món i s’ha convertit en el millor laboratori esportiu d’innovació i desenvolupament per contribuir a millorar el rendiment dels esportistes del FC Barcelona, però també per desenvolupar projectes que ajuden a la societat i repercuteixen en la vida de les persones. Molts altres clubs treballen en innovació i en tecnologia, no som els únics, però si hi ha moltes raons que ens fan diferents i que fan del BIHUB un centre d’innovació esportiva com cap altre. D’una banda, el Barça té un ecosistema de club poliesportiu de màxim nivell (2.104 esportistes, 617 d’ells dels equips formatius, 6 equips professionals en 5 disciplines esportives, 121 equips, 9 esports amateurs, 1.200 empleats, 145.000 socis, 320 milions de fans, 4 milions de visitants a l’any) que no te comparació en el món. I de l’altre, el Barça, a diferencia d’altres clubs, no es limita a contractar els serveis d’un proveïdor que li proporcioni un producte o un servei, sinó que s’implica en els projectes d’una manera estructural, amb tota l’organització, per desenvolupar els productes conjuntament i millorar-los gràcies a la seva experiència i a aquest laboratori que no ofereix cap altre club.
Gràcies a això estem treballant en més de 50 projectes de recerca en diferents àmbits, alguns de la ma d’organismes com la FIFA o la UEFA; hem desenvolupat una línia de productes i serveis treballant conjuntament amb start ups, com el Wimu, un dispositiu de seguiment per millorar el rendiment esportiu dels nostres esportistes; hem desenvolupat amb Gatorade un producte per personalitzar la hidratació dels esportistes; hem impulsat amb la Fundació Abidal un programa que permet a nens i nenes malalts ingressats visitar el nostre Museu o el Camp Nou gràcies al Robot Pol. O estem desenvolupant amb el Barcelona Supercomputing Center (BSC) un sistema intel·ligent per gestionar les nostres instal·lacions. I a més a més, organitzem juntament amb les millors universitats i centres educatius del país 8 màsters presencials i 24 programes de formació ‘online’, i coorganitzem 8 congressos i simpòsiums que ja són un referent al món, com el Football Coach Summit, o el Barça Sports Tech Symposium.
Vull acabar recordant unes paraules molt inspiradores que va dir l’exjugador de bàsquet Michael Jordan: “El talent guanya partits, però el treball en equip i la intel·ligència guanyen campionats». En el Barça, n’estem convençuts.
Segueix l’activitat del BIHUB
https://www.fcbarcelona.cat/ca/
Twitter @fcbarcelona_cat
Instagram @fcbarcelona