Artícle de Carmela Fortuny, vicepresidenta segona Diputació de Barcelona

El bon lideratge no te gènere, o sí?

Fortuny és Llicenciada en Ciències de l’Educació per la Universitat Autònoma de Barcelona. Màster en Gestió Pública, EMPA (ESADE), Direcció de Serveis Integrals de Salut, DSIS (ESADE), Logopeda (UAB).

Fa uns dies una bona amiga em va demanar un article sobre lideratge femení. Hi he donat moltes voltes. Fins i tot he escrit algun esborrany que després he llençat a la paperera. Finalment em decideixo a escriure un text definitiu, però ho faré sobre el bon lideratge, ja sigui exercit per una dona o per un home. Jo us parlaré del lideratge en política , que és el que conec, i ho faré des del cor, que és des d’on parlo.

Des de fa uns anys em dedico a la política per a contribuir  a millorar la vida de la gent. Soc conscient que ho faig en un moment en que la figura dels polítics està desprestigiada, però jo reivindico que els polítics fem una tasca important, necessària i al mateix temps complexa. I m’hi dedico amb molta il·lusió, amb perseverança, a peu de carrer, escoltant molt i sempre tenint present la provisionalitat dels diferents càrrecs públics que he ocupat. Sempre tenint present que tornaré a exercir la meva professió en l’àmbit social.

La política m’ ha donat l’oportunitat de conèixer molts projectes i a les persones que els lideren. Parlo de projectes de tota mena, socials, ambientals, urbanístics, esportius, empresarials i per descomptat, polítics. He pogut observar que els millors projectes no només són fruit de bones idees, sinó que també són el resultat de bons lideratges.

Cito aquí, volgudament en Richard Sennett i el seu triangle social basat en tres pilars fonamentals: el respecte, l’autoritat guanyada i la cooperació entre persones que pensen diferent*. És molt important que les persones que tenim  l’oportunitat de liderar projectes, siguem dones o homes, tinguem aquestes tres idees clau ben presents. En el cas d’un govern local, seran lideratges que entenen que la política de proximitat és una oportunitat per a fer millor la feina i seran lideratges que apliquen la cooperació entre persones que pensen diferent  i el treball en xarxa,  com a sistema de treball. Proximitat i cooperació esdevenen sense cap mena de dubte dues estratègies orientades a millorar la vida de la gent, orientades a les persones.

Avui treballem en organitzacions més planes, interconnectades, que treballen en xarxa i per tant, requerim noves  governances per a resoldre problemes complexos, i és per això que calen lideratges diferents amb independència del gènere de la persona que estigui al capdavant. Cal que incorporem valors i establim prioritats i cal fer-ho des del màxim consens. Només així aconseguirem que els projectes d’una ciutat, d’una empresa, d’un col·lectiu ….siguin entesos com a projectes de la comunitat i no només dels qui els lideren. Les dones ens hem posat a liderar amb força i convicció. Les dones reivindiquem ser-hi!.

Aprofitem aquesta oportunitat per enfortir els valors d’un lideratge empàtic, inclusiu i positiu. Els homes hi sou des de sempre. Aprofiteu per desaprendre les formes de lideratge que només donen com a resultat grans dosi de frustració i sumeu-vos al canvi positiu que multiplicarà els bons resultats dels projectes empresarials, socials, esportius, ambientals, polítics, etc. que lidereu. Acabo l’article, agraint a la Lídia Codinachs i a la Maria Freiria de women evolution, que m’hagin fet aquest encàrrec, ja que m’ha permès reflexionar, una vegada més, sobre un tema tant important com aquest i acabo aquest article, més segura que quan he teclejat  les primeres paraules, convençuda que el bon lideratge no te gènere, el bon lideratge te valors.

*(Sennett.R, Juntos. Rituales, placeres y política de cooperación. Ed. Anagrama)

Pots seguir a Carmela Fortuny a Twitter: @CarmelaSTC